Bloed is een multifunctionele wondervloeistof. Heb je er weleens over nagedacht waar het eigenlijk voor dient?
Waar is bloed van gemaakt?
Bloed heeft een heleboel verschillende functies in het lichaam, dus bestaat het natuurlijk uit verschillende dingen. De dingen waar wij aan denken bij het woord bloed – rode en witte bloedlichaampjes, samen met – vormen eigenlijk maar 45% van het bloed. De rest bestaat uit een vloeistof genaamd plasma, die vooral bestaat uit water, maar die ook eiwitten, glucose, minerale ionen, hormonen en koolstofdioxide bevat.
De belangrijkste functies van bloed
Het netwerk van bloedvaten (vaatstelsel) is verantwoordelijk voor het doorgeven van berichten en het vervoeren van voedingsstoffen door ons lichaam; het beschermt ons tegen schadelijke stoffen en helpt ons hele systeem te reguleren, zodat ons lichaam in evenwicht blijft.
Energie verdelen
Het vaatstelsel zorgt er mede voor dat zuurstof, koolstofdioxide, voedingsstoffen en afvalstoffen vervoerd en door het lichaam verspreid worden. Als de zuurstof in je longen komt, wordt hij snel aan je bloed toegevoegd ter vervanging van de koolstofdioxide die als afval uitgeademd wordt (dit noemen we ‘gaswisseling’). Het bloed met de verse zuurstof gaat naar een ruimte in het hart, genaamd het linkeratrium of de linkerhartboezem, door een andere ruimte genaamd de aorta en dan verder naar een ingewikkeld netwerk van bloedvaten, dat onze organen en spieren van zuurstof voorziet.
Bloed speelt ook een enorme rol in het verwerken van wat we eten en drinken. De meeste voedingsstoffen die we eten, worden verteerd en opgenomen in de dunne darm. Van daaraf helpt ons bloed deze voedingsstoffen te vervoeren en verspreiden door het lichaam.
Afval filteren
Terwijl het bloed de zuurstof en voedingsstoffen verspreidt, helpt het ook het lichaam bij het afvoeren van de afvalproducten. Het bloed vervoert het koolstofdioxide-afval terug naar de longen en speelt ook een rol bij het zorgen dat de lever en de nieren verdere afvalstoffen uit het bloed kunnen filteren.
Neutraliseren en genezen
Het bloed in het lichaam reageert snel op sneetjes en schaafwonden door , en andere stoffen te gebruiken om een te maken, zodat de wand van het bloedvat de tijd krijgt om te genezen. Om meer te lezen over hoe bloedstolsels werken, zie ‘Van goed stolsel naar slecht stolsel.’.
Witte bloedlichaampjes spelen ook een hoofdrol in het immuunsysteem van het lichaam. Ze verplaatsen zich samen met antilichamen door de bloedvaten om schadelijke organismen zoals bacteriën en virussen te identificeren en neutraliseren.
Boodschappen doorgeven
Je bloed is een expert in communicatie. Het geeft boodschappen door aan het hele lichaam door middel van hormonen, die onze cellen vertellen wat ze moeten doen – van het laten groeien van baardhaar tot het triggeren van ons slaapinstinct en alles daartussenin.
Als laatste houdt ons bloed ons warm door te helpen bij het matigen van de lichaamstemperatuur. Het wordt niet dikker of dunner om het lichaam warm te houden, hoewel veel mensen dat wel denken. Als het lichaam het koud heeft, knijpen bloedvaten samen om te zorgen dat er niet te veel bloed naar de buitenkant van het lichaam gaat, zoals de huid, de vingers en tenen. Dit zorgt ervoor dat de vitale organen binnen in het lichaam warm blijven.
Aan de andere kant zetten de bloedvaten uit als het te warm is, zodat de warmte aan het lichaam kan ontsnappen.