Skip to content

Bang voor naalden?

Ontdek technieken en tips waar anderen baat bij hebben gehad

Zijn die injecties echt nodig?

Als je arts je een laagmoleculaire heparine (LMH) heeft voorgeschreven, is het antwoord: ja. LMH bestaat niet in tabletvorm. Dat heeft ermee te maken dat dit medicijn, als je het zou slikken, al afgebroken zou zijn door het maagzuur voor het de kans had gekregen om in de bloedsomloop te worden opgenomen. Als je arts je deze behandeling heeft voorgeschreven, is het belangrijk dat je die op de juiste manier gebruikt en je eraan houdt.

Waar komt angst voor naalden vandaan?

Deze betrekkelijk vaak voorkomende angst kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je nare herinneringen hebt aan een pijnlijke injectie die je ooit kreeg, of een traumatische ervaring uit je jeugd die je bewust of onbewust associeert met naalden. 

Het maakt niet uit of een fobie nu veroorzaakt wordt door een stressvolle gebeurtenis uit het verleden of door de angst dat een injectie heel pijnlijk zal zijn; de angst kan heel heftig zijn en zich op verschillende fysieke en emotionele manieren manifesteren, van versnelde hartslag tot ademnood en duizeligheid. 

Waarom het belangrijk is om over de angst heen te komen, en hoe je dat doet.

Angst voor naalden is een legitieme reactie op een onaangename situatie en je hoeft je er niet voor te schamen. De aandoening kan met de tijd echter wel erger worden en uiteindelijk kan het zelfs zo ver komen dat mensen belangrijke medische behandelingen of zelfs artsenbezoeken helemaal gaan vermijden. Hoe onschuldig angst voor naalden in eerste instantie ook lijkt, het is goed om te proberen er rationeel naar te kijken, of beter nog, je angst te overwinnen. 

Het is verstandig om je als eerste bewust te worden van wat je voelt en dat in je voordeel te gebruiken. Je kunt jezelf vragen stellen om erachter te komen waardoor je je angstig voelt of juist dapper en ontspannen. Zou een bepaalde soort muziek je kunnen helpen om moed te vatten of rustig te worden? Zou het helpen om met een vriend te praten of gewoon tegen jezelf, of zou het van praten alleen maar erger worden? 

Hier zijn nog wat meer vragen die je jezelf zou kunnen stellen: 

  • Begin met bepalen wat je het ergste vindt aan naalden. Zijn het de uren van tevoren of het moment dat je de naald ziet? Is het het gevoel van het prikje of de herinnering aan een muffe ziekenhuiskamer waar je onrustig van wordt?
  • Helpt het als iemand je afleidt? Moet deze persoon een vreemde zijn of een vriend? Kun je jezelf afleiden? Helpt het om ergens anders aan te denken, zoals een raadsel dat je probeert op te lossen? Kun je jezelf belonen door een kleine traktatie die je jezelf belooft voor als het voorbij is?
  • Heb je behoefte aan kalmte en ontspanning of aan intense concentratie en een beetje adrenaline om de moed bij elkaar te rapen?
  • Helpen ademhalingstechnieken je? Denk aan je adem inhouden, diep inademen of langzaam uitademen?
  • Denk aan een andere spannende of beangstigende situatie, dat kan alles zijn, van een pijnlijke verwonding tot een uitdagende oefening. Wat of wie hielp? Wat maakte het erger?

Zet je inzichten om in een plan

Als je eenmaal de kans hebt gehad om na te denken over je angst en je triggers en kalmeringsmethodes hebt kunnen vaststellen, kun je een injecteerplan maken dat daarbij past.
Je kunt in het begin bijvoorbeeld aan een vriend vragen om je te helpen als je jezelf gaat spuiten, net zo lang tot je je er goed bij voelt om het zelf te doen. Hieronder staan nog wat meer tips om het makkelijker te maken voor je. 
  • Kies een moment van je dag waarop het meestal rustig is. Gun jezelf 15 minuten om kalm te worden voor je je medicijnen neemt.
  • Als het opzien tegen de injectie het probleem is, neem dan je medicijn meteen bij het opstaan, zodat je minder tijd hebt om je er zorgen over te maken.
  • Als je een slechte ervaring met naalden hebt, buig de nare herinnering dan om naar een mooie, door in een prettige omgeving je spuiten te zetten. Iedere keer dat je een injectie nodig hebt, denk je terug aan je nieuwe herinnering.
  • Om te zorgen dat je meer zelfvertrouwen hebt en meer controle ervaart, kun je overwegen ‘how to’-video’s te kijken, waarin je precies kunt zien wat je moet doen. Als je van video’s juist meer stress krijgt, ga dan op zoek naar duidelijke foto’s. Vergeet ook niet om je verpleegkundige of arts om tips te vragen, vooral als je bang bent dat je flauw zult vallen.
Angst is een volledig normale en heel emotionele reactie, dus ga op onderzoek uit om erachter te komen wat er aan de hand is. Daarmee kun je bepalen wat voor jou werkt. Dan kun je beginnen met praktisch nadenken over hoe je je natuurlijke reactie in je voordeel kunt gebruiken en daadwerkelijk doen wat nodig is om jou het gevoel te geven dat jij de baas bent over de naald, en niet andersom.