Laten we beginnen met het goede nieuws. is te behandelen. Hoewel levensbedreigend kan zijn en serieus genomen dient te worden, is het bijna altijd beheersbaar als er op tijd wordt ingegrepen.
wordt meestal behandeld met een antistollingsmedicijn, dat bedoeld is om het stollingsproces te verstoren, zodat de prop niet groter wordt. Dit maakt het gemakkelijker voor je lichaam zelf om de bestaande prop op te lossen.
en behandelen en onder controle houden
Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor en je arts zal de oplossing voorschrijven die het beste bij jouw omstandigheden past. Het belangrijkste dat je te doen staat, is altijd de aanbevelingen van je arts opvolgen voor wat betreft de medicijnen en de behandelprocedure. Daarnaast moet je je altijd bewust zijn van de symptomen van en en contact opnemen met je arts als je in de toekomst symptomen opmerkt; mensen die al eens een stolsel hebben gehad, lopen een groter risico om er nog eens een te krijgen.
Tips om je behandeling te laten slagen:
Als je een (of ) hebt, bestaat het risico dat je ook een longembolie () zou kunnen krijgen. Zorg dat je hierover leest: Waarschuwingssignalen van diepe veneuze () en longembolie () en bel direct je arts of een ambulance als je symptomen krijgt die passen bij .
Praat met je arts, zodat je zeker weet hoe je voorgeschreven medicijnen werken.
Zorg dat je arts op de hoogte is van andere aandoeningen die je hebt en andere medicijnen die je gebruikt.
Vergeet niet tegen je tandarts of andere artsen te zeggen dat je een antistollingsmiddel gebruikt.
In sommige gevallen kan je voeding invloed hebben op de werkzaamheid van je behandeling. Dit geldt alleen voor bepaalde types -medicatie, dus bespreek met je arts of dit geldt voor jouw medicijn en of je bepaalde voedingsmiddelen moet vermijden.
Neem in het geval van een ernstige verwonding direct contact op met je zorgprofessional, zodat hij of zij in de gaten kan houden of er geen problemen zoals ernstige blauwe plekken ontstaan.
Wees eerlijk tegen je arts – vertel van welke bijwerkingen je last hebt, zodat hij of zij overal van op de hoogte is.
Neem je medicijnen iedere dag op hetzelfde tijdstip in.
Zorg dat je je controle-afspraken nakomt.
Kleine aanpassingen in je dagelijks leven
Draag steunkousen als die je zijn voorgeschreven; ze kunnen helpen te voorkomen dat bloedstolsels terugkeren en mogelijk ook de zwelling en pijn verlichten.
Als je voor langere tijd zit, kun je je benen iets hoger leggen, zodat je voeten niet plat op de vloer staan.
Gebruik minder alcohol en koffie, omdat deze producten een uitdrogende werking hebben.
Kom in beweging
Lichte beweging staat erom bekend dat het de pijn van een verlicht. Doe dat dus gerust, maar ga niet rugby’en of voetballen! Je moet voorkomen dat je ergens blauwe plekken van krijgt. Je kunt het beste niet te lang achter elkaar zitten of liggen zonder regelmatig even te lopen en bewegen, afgezien van je nachtrust natuurlijk.
Vraag aan je arts wanneer je de sport die je voorheen deed, weer op kunt pakken. Na de behandeling kunnen de meeste mensen hun normale activiteiten weer oppakken. Je dokter kan je vertellen hoe lang na de behandeling je dit waarschijnlijk weer kunt doen.
Zorg dat je niet te lang achter elkaar staat, omdat hierdoor zwelling in de benen kan verergeren.
Let op met lange reizen
Als je tijdens de eerste maanden van je behandeling een lange vliegreis gaat maken, is het belangrijk dat je dat eerst met je arts bespreekt. Probeer tijdens de vlucht regelmatig op te staan en rond te lopen en vermijd alcohol. Probeer zo veel mogelijk te strekken en de beenruimte te gebruiken. Je kunt hier meer lezen over op reis gaan met bloedstolsels : Reizen of op vakantie gaan
Een laatste tip die je vast fijn vindt
Het lijkt tegen je intuïtie in te gaan, maar er zijn geen aanwijzingen dat cholesterol je kansen op verhoogt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over allerlei speciale diëten, hoewel het altijd verstandig is om gezond te eten (tenzij je op moet letten met de combinatie van bepaalde voedingsmiddelen en andere medicijnen).
U verlaat de website van CancerClot™, u aangeboden door LEO Pharma België.
Als u een link volgt naar een andere LEO Pharma website buiten België, houd er dan rekening mee dat de inhoud niet bepaald wordt door LEO Pharma België.
Als u een link volgt naar de website van een derde partij, houd er dan rekening mee dat de juistheid, volledigheid en betrouwbaarheid van de informatie op deze websites niet de verantwoordelijkheid is van LEO Pharma België en dat het plaatsen van deze link niet inhoudt dat LEO Pharma België de inhoud aanbeveelt of goedkeurt.