Skip to content

Diepe veneuze trombose: de juiste feiten. De juiste diagnose.

Tuinierende vrouw

Zorg ervoor dat je bekend is met je -risicofactoren.

Waarom heeft mijn arts niets tegen me gezegd over ?

is een bekend risico bij kankerpatiënten. Je kan er echter voor gekozen hebben om zich met name te richten op andere aspecten van je behandeling voor . Vooral als je risico op relatief laag is, kiezen sommige artsen ervoor om niet iedere mogelijke complicatie onder je aandacht te brengen, omdat het niet nodig is je nog meer zorgen te maken. 

Als moeilijk te herkennen is, wat moet ik dan doen?

Als je hebt, is het het beste dat je alert bent op eventuele symptomen van of longembolie (), een complicatie van .

Veelvoorkomende waarschuwingssignalen van zijn: een onaangenaam gevoel, pijn of zwelling in het been en verkleuring. Als je kortademig begint te worden of pijn op de borst hebt, kan dat een teken zijn van een longembolie, die veel ernstiger kan zijn en direct medische hulp vereist. Als je vaak kortademig bent als gevolg van de of je behandeling, kun je met je arts bespreken wat het verschil is. 
Signalen en symptomen van DVT

Signalen en symptomen van LE

Wat moet ik nog meer weten?

Een andere manier om je voor te bereiden is door te zorgen dat je weet welke andere factoren jouw risico verhogen, zoals bepaalde aandoeningen of ziektes, medicijnen of je leefgewoontes. Het kan ook helpen als je weet welke kankersoorten en behandelingen een hoger risico geven op . Op deze website vind je meer informatie over dit onderwerp. Ook je arts of verpleegkundige kan je er meer over vertellen. 

Wanneer moet ik met de dokter praten?

Je weet van de risico’s op , dus het zou geen verrassing moeten zijn als je het wilt bespreken of specifieke vragen hebt. Als je een verhoogd risico op loopt, zou je arts je in het kort moeten kunnen vertellen op welke symptomen je moet letten.  

Als je zelf onderzoek gedaan hebt en aanvullende risicofactoren voor hebt gevonden naast je behandeling voor , is het goed om deze informatie te delen met je arts. 

De dokter kan misschien adviezen geven om je risico op te verlagen; hij of zij zal op zijn minst op de hoogte willen zijn van jouw situatie. 

Als je symptomen van hebt, maak dan een afspraak en bespreek je symptomen uitgebreid met je arts. Je kunt je voorbereiden door het maken van een lijstje van welke -gerelateerde symptomen je wanneer hebt gehad en wat er precies gebeurd is. Daarnaast wil je misschien je arts nog herinneren aan de extra risicofactoren die je had gevonden. Door je dokter een duidelijk beeld te geven van de situatie, kun je ervoor helpen zorgen dat er zo snel mogelijk een diagnose is.

Heeft dit artikel je geholpen?