Hoe worden diepe veneuze trombose en longembolie vastgesteld?
Hier lees je wat je kunt verwachten van de onderzoeken.
Bij deze bloedtest worden de bijproducten van een bepaald, waardoor artsen kunnen vaststellen of iemand heeft. Een negatief resultaat betekent dat er geen bewijs is voor een . Een D-dimeertest kan ook positief uitvallen, omdat er stukjes van een andere verwonding, zoals een snij- of schaafwond, worden gevonden. Bij een positieve test moet er dus verder onderzoek gedaan worden om een onomstotelijk vast te stellen.
Echografie voor -diagnose
Bijna iedereen kent de echografie wel als middel voor zwangerschapsonderzoek, maar hij wordt ook vaak gebruikt voor andere dingen, zoals het vaststellen van . Dit onderzoek is niet-invasief; een zorgprofessional beweegt een handapparaat over je been heen en weer en kijkt op het scherm of er bewijs te vinden is voor een ().
voor -diagnose
Als je arts na een D-dimeertest en/of echo geen duidelijk resultaat heeft, kan hij of zij een laten maken. Tijdens dit onderzoek wordt er een speciale kleurstof in een ader in je voet gespoten en daarna wordt er een röntgenfoto gemaakt van je been. Als je hebt, zal op de foto’s de kleurstof te zien zijn, die zich rond het stolsel heeft verzameld.
Computer Tomografie (CT) scan voor -diagnose
Door middel van een CT-scan krijgen artsen een tweedimensionaal beeld van je organen. Om erachter te komen of je een longembolie () hebt, spuit je dokter een speciale kleurstof in je bloed. Op beelden van de CT-scan zijn de bloedvaten in je longen te zien, en wordt zichtbaar of er een stolsel zit.
Longscan of longperfusie- en ventilatiescan (V/Q-scan) voor -diagnose
Een V/Q-scan geeft een beeld van de luchtstroom door je longen, waardoor de artsen kunnen zien of je een hebt. Tijdens dit onderzoek adem je een speciaal gas in; op de V/Q-scan kun je dan beter zien hoe de lucht door je longen stroomt. Op hetzelfde moment krijg je ook een injectie waardoor zichtbaar wordt hoe het bloed door je longen stroomt. Je arts kan de diagnose stellen, als op de scan te zien is dat er door delen van je longen wel lucht stroomt, maar geen bloed.
U verlaat de website van CancerClot™, u aangeboden door LEO Pharma België.
Als u een link volgt naar een andere LEO Pharma website buiten België, houd er dan rekening mee dat de inhoud niet bepaald wordt door LEO Pharma België.
Als u een link volgt naar de website van een derde partij, houd er dan rekening mee dat de juistheid, volledigheid en betrouwbaarheid van de informatie op deze websites niet de verantwoordelijkheid is van LEO Pharma België en dat het plaatsen van deze link niet inhoudt dat LEO Pharma België de inhoud aanbeveelt of goedkeurt.