Skip to content

Bloedstolsels kunnen emotioneel een zware last zijn. Hoe ga je ermee om?

Benen in het water, herken de signalen en symptomen van een bloedstolsel in het been

Gun jezelf de tijd om na te denken over hoe je je voelt.

Het is oké als het niet gaat

Het kan zijn dat je van alle kanten druk voelt, niet alleen om je behandeling zo goed mogelijk uit te voeren en je leven door te laten gaan, maar ook om sterk te blijven voor je familie en geliefden. Dat is heel natuurlijk en kan ook nodig zijn, maar misschien helpt het je om te weten dat heel veel mensen met een heleboel verschillende gevoelens ervaren als het om hun aandoening gaat.

Erachter komen dat je hebt, kan verrassend veel lijken op een rouwproces. Je leven lijkt ongewild te veranderen en misschien maak je je zorgen dat het nooit meer als vanouds wordt. Schijnbaar onbelangrijke veranderingen als afwezig zijn op je werk of stoppen met je favoriete sport kunnen heel veel invloed hebben en het kan heel verdrietig zijn om om te gaan met dat verlies of die verandering. Ook ontkenning is een veelvoorkomende emotie voor mensen die de diagnose net gehad hebben. Hoewel dit een terechte en natuurlijke reactie is, is het belangrijk dat je je realiseert dat je aandoening er echt is en behandeld moet worden. 

Omgaan met stress

Stress kan voelen als een reactie die meer geaccepteerd wordt en minder taboe is. Als je met je buren staat te kletsen of aan de telefoon bijpraat met een vriend zeg je toch liever dat je stress ervaart, dan dat je toegeeft dat je heel verdrietig bent? In het geval van kunnen deze twee samen opgaan. De spanning van het dagelijkse leven in combinatie met het omgaan met je en kunnen snel stress opleveren. Bij hoort onzekerheid; de behandeling duurt lang en je weet niet meteen of die ook werkt. Het kan fijner zijn om die spanning te omschrijven als stress, maar het helpt misschien om te erkennen dat het gevoelens zijn die dieper gaan dan de stress van een drukke werkdag. Je kunt overwegen je hart uit te storten bij een paar mensen die dichtbij je staan, of als dat lastig is, aansluiting te zoeken bij een plaatselijke supportgroep.  Wat betekent steun voor jou of Jouw aandoening, de zorg van je familie

Hulp bij depressie

Depressie is een onderwerp dat vaak verzwegen wordt, maar het is tegelijk een aandoening waar veel mensen mee worstelen. Iedereen kan het krijgen en het komt vaak voor bij mensen die behandelingen ondergaan voor of . Als je de onderstaande symptomen ervaart, overweeg dan om naar je arts te stappen en om hulp te vragen. Hoewel een aantal van de symptomen ook bijwerkingen kunnen zijn van de kankerbehandelingen, kan je arts je helpen om ernaar te kijken en de hulp te krijgen die je nodig hebt. 
  • en energiegebrek
  • Je machteloos, wanhopig of schuldig voelen
  • Snel geïrriteerd zijn
  • Verandering in je eetlust of gewicht
  • Roekeloos gedrag
  • Slapeloosheid
  • Verlies van interesse in activiteiten en hobby’s
  • Zelfmoordgedachten
Vrouw achter glazen ruit

Heeft dit artikel je geholpen?